Waldo Geuns | Piano

Waldo Geuns | Piano

Waldo Geuns is actief als pianist, filosoof en musicoloog, drie disciplines die hij onlosmakelijk met elkaar verbindt binnen al zijn artistieke projecten.

Zijn pianospel is gekend voor zijn meeslepende en doordachte muzikaliteit en virtuositeit. Tegelijkertijd zorgt Waldo bij ieder optreden voor een vernieuwende concertervaring. Al vertellend brengt hij je als luisteraar nieuwe filosofische en emotionele inzichten bij, spreekt hij over het verhaal achter de muziek, en vertaalt hij de muziek van het verleden naar onze eigen beleving. Daarnaast combineert hij vaak klassieke muziek met andere disciplines zoals mode, dans, literatuur, jazzmuziek, paardenshows,… wat leidde tot succesvolle Belgische concerttournees. Tijdens zijn louter musicologische gastlezingen – voor cultuurinstellingen of op Radio 1 en Radio Klara – blijft zijn passie voor piano en filosofie nooit onopgemerkt.

Als muzikant vormde hij zich bij pianisten als Jan Michiels, Hans Leygraf en André De Groote, en vervolmaakt hij zich nog steeds bij de Poolse pianist-pedagoog Wieslaw Szlachta. Tijdens zijn jonge carrière werd hij beloond met prijzen zoals de prestigieuze Prijs Burgemeester Paul Meyers en werd hij benoemd tot huismuzikant van het Hollands College. In dit Leuvense universiteitsgebouw geeft hij jaarlijks enkele lecture-recitals. Naast zijn carrière als solist werkt hij ook graag in kamermuziekverband. Zo is Waldo lid van het Leuvense Pianotrio De Drij Coppen (met violist Hugh Desmond en cellist Stijn Kuppens) en vormt hij met violist en filosoof Hugh Desmond het filosofisch-muzikale Duo Doppio Stile.

Dankzij zijn originele benadering van muziek kreeg Waldo de kans op te treden in de grote concertzalen van België en in het buitenland zoals in Amuz en DeSingel te Antwerpen, Bozar en Flagey te Brussel en het Mozarteum in Salzburg. Ook was hij te gast op de meest uiteenlopende muziekfestivals zoals Festival Ten Vrede, Festival van Vlaanderen B-Classic (Limburg), Jazzathome, Sopra la Musica Festival of Gentse Vleugels. Als solist concerteerde hij met orkesten zoals het Limburgs Kamerorkest, Limburgs Orkest Jeugd en Muziek, het Hasselts Symfonieorkest of SymphoniaASSAI, onder leiding van dirigenten zoals Wouter Lenaerts, Willy Claes en Pierre Bartholomée.

Programma's

 • Lecture-performances

  Als freelance musicoloog organiseert Waldo Geuns jaarlijks lecture-performances in Hasselt (Smaaksalonconcerten) en Leuven (Pulcheria-concertreeks) en is hij regelmatig te gast voor lezingen in CC Hasselt, BOZAR, DeSingel, Festival 20/21 en op Klara en Radio 1. Tijdens zijn lecture-performances brengt Waldo de luisteraar al spelend en vertellend nieuwe filosofische en emotionele inzichten bij, spreekt hij over het verhaal achter de muziek, en vertaalt hij de muziek van het verleden naar onze eigen beleving. 

  Aanbod 2016:

  George Gershwin - tussen jazz en klassieke muziek: aan de hand van Gershwins bekende pianowerken vertelt Waldo over diens korte leven, zijn vernieuwingen in de jazzmuziek en zijn invloed op grote componisten als Ravel en Stravinsky.
  Wegdromen met Schubert: Waldo staat even stil bij het beleven van muziek en laat u wegdromen bij Schuberts laatste pianosonate. Muziek die roert, beweegt en sust.
  Klassieke muziek in de film: een lecture-recital met pianomuziek die de grootste filmische scènes betekenis gaf.

   

 • George Gershwin

  De Amerikaanse componist George Gershwin wordt terecht gelauwerd als één van de grote jazzcomponisten, maar vaak wordt over het hoofd gezien dat werken van Maurice Ravel en Igor Stravinsky flink wat invloed hebben ondergaan van Gershwins muziek. Deze voorstelling doet eer aan Gershwins voortdurende zoektocht naar het juiste evenwicht tussen klassieke virtuositeit en jazzy spontaneïteit.

  De samenwerking tussen klassieke musici (Piet Vansichen, bas – Waldo Geuns, piano), jazzmusici (Arne van Coillie, piano – Kim Versteynen, zang) en een tapdanser (Grégoire Vandersmissen) maken van dit programma een muzikaal en visueel totaalspektakel.

  Klik hier voor meer informatie over dit project of bekijk hier het promofilmpje

 • IJzerklanken

  De Groote Oorlog woedt en Joseph Raskin, twintiger van Limburgse afkomst en toekomstige pater-missionaris, komt aan het IJzerfront terecht als brancardier. Hij werkt zich op tot verkenner, maakt er schetsen en werkt die uit tot landschapstekeningen die de vijandige sfeer verraden. Toen was het werk van de pater-verkenner van militair belang, vandaag van geschiedkundig en artistiek belang.

  IJzerklanken versmelt de muziek uit de oorlogsjaren en het frontverhaal van Joseph Raskin tot een evocatie van de jaren ’14-’18 aan de hand van beelden, woorden en pianostukken. Schrijfster Brigitte Raskin leest voor uit haar boek De eeuw van de ekster over de belevenissen van Joseph Raskin aan het IJzerfront, terwijl zijn tekeningen haar verhaal illustreren. Pianist Waldo Geuns brengt werken van bekende componisten uit de oorlogsperiode: Igor Stravinsky, Maurice Ravel, Claude Debussy, Joseph Jongen, Enrique Granados en Heitor Villa-Lobos.

  Ook beschikbaar als schoolvoorstelling.

  Bekijk de reportage over IJzerklanken