Kim & Elise | Duo

Kim & Elise | Duo

Pianist Kim Van den Brempt en sopraan Elise Caluwaerts vormen al tien jaar een veelgevraagd duo. In september 2014 brachten ze hun eerste cd Nightfall uit, met werk van Strauss, Berg, Eisler en Debussy rond het thema ‘nacht’. Na de release volgde een tournee door België, Nederland en Luxemburg.

Kim en Elise werken in hun concertprogramma’s steeds rond een centraal thema, een rode draad die meesterwerken en minder bekend oeuvre met elkaar verbindt. Klassieke en romantische composities treden zo in dialoog met 20ste-eeuws en hedendaags repertoire.

Vanuit hun jarenlange ervaring en breed repertoire denken Kim en Elise ook graag mee in het uitwerken van specifieke projecten op maat van een organisator. Ook huiskamerconcerten zijn mogelijk.

Programma's

 • Amore e Morte

  Coloratuursopraan Elise Caluwaerts en pianist Kim Van den Brempt brengen een programma gewijd aan het 19-eeuwse belcanto. Met intieme en hartstochtelijke liederen waarin het vuurwerk uit de opera nooit ver weg is.

  Puccini, Bellini, Rossini, Verdi. Het zijn namen die we meestal associëren met opera, het genre waarin deze componisten uitblonken. Minder bekend zijn hun arie da camera of romanze, liederen voor stem en piano. Met hun sprankelende melodieën zijn het net opera’s in het klein: ze verklanken eenzelfde passie en dramatiek, maar dan op maat van de intieme sfeer van het salon. Ook Schubert liet zijn bewondering voor de Italiaanse liedkunst blijken in zijn vier canzonen, die hij componeerde voor een geliefde.
   

 • De tuin en zijn verlokkingen

  De gedichten van symbolist Stefan George inspireerden Arnold Schönberg tot het uitwerken van een nieuwe uitdrukkingsvorm, die hij vond in Das Buch der hängenden Gärten, Opus 15. De cyclus brengt het verhaal van een mislukte liefdesrelatie tussen twee jongelingen. Het langzaam uit elkaar vallen van hun omgeving – de tuin – staat symbool voor de deconstructie van de traditionele muzikale vorm en overgang naar de atonaliteit. Deze baanbrekende cyclus staat naast werken van Hanns Eisler en Kurt Weill, die ieder op hun manier een muzikaal antwoord bieden op de verlokkingen van de wereld rondom hen.

 • Les sons et les parfums

  Slechts weinig componisten waagden het om de gedichten van Charles Baudelaire op muziek te zetten. In zijn verzen zijn ritme, geluid en emoties zo met elkaar verweven, dat ze op zichzelf muzikale composities vormen. Enerzijds doordrongen van een mal de vivre en melancholie; anderzijds van een streven naar schoonheid als tegengif voor de donkere kanten van het menselijke bestaan. Die schoonheid komt tot leven in onze fantasie, door geuren, kleuren en andere tot de verbeelding sprekende herinneringen.

 • Nightfall

  Na tien jaar intens samenwerken brachten Elise Caluwaerts en Kim Van den Brempt in september 2014 hun eerste cd Nightfall uit.

  In dit programma verkennen ze de grens tussen de romantiek en het expressionisme, met de nacht als Leitmotif. De intense liedcyclus 7 frühe Lieder van Alban Berg vormt het uitgangspunt, aangevuld door liederen van Richard Strauss en Kurt Weill. De nachtelijke melancholie krijgt een actueel en herkenbaar gezicht in Hanns Eislers Hollywood-Elegien. Enkele werken voor piano solo van Claude Debussy zorgen voor momenten om bij weg te dromen. 

  “(…) Fraai gezongen en kundig vertolkt. (…) Dit duo weet de concertzaal (en in ander repertoire) fijne sensaties op te roepen.” (De Standaard)