Alain De Ley | Componist

Alain De Ley | Componist

Alain De Ley deed zijn eerste muzikale ervaring op als zanger van het Antwerps Kathedraalkoor terwijl hij nog achter de schoolbanken zat. Hij kreeg er de smaak te pakken en studeerde enkele jaren later fluit en piano aan de kunsthumaniora en het Koninklijk Muziekconservatorium in Antwerpen. Nog later volgde hij privélessen compositie bij Alain Craens.

Alain De Ley schrijft het liefst muziek voor koor en kleinere ensembles. Als artistiek verantwoordelijke van het Vlaams Radio Koor heeft hij voeling met de mogelijkheden en beperkingen van een zangstem. Hij kreeg dan ook verschillende opdrachten van koren (Ensemble Polyfoon, Musa Horti en Amarylca), het Festival van Vlaanderen en Koor&Stem.

Zijn muziek is verhalend, melodisch en afwisselend door het gebruik van verrassende harmonieën. Af en toe combineert hij de klassieke schrijfstijl met popmuziek. Zo componeerde hij enkele werken voor koor en solostem, vertolkt door Polyfoon en Sarah Bettens. Daarnaast schrijft hij regelmatig muziek voor projecten waarin verschillende kunstvormen een geheel vormen. In 2006 en 2007 werkte hij mee aan de projecten Sacred Places en Sibes, waarin muziek, dans, figurentheater en beeldende kunst samen komen.

In september 2014 verscheen een eerste cd met het oeuvre van Alain De Ley, opgenomen door Ensemble Polyfoon.